Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ALTERNATIV TILL BLYERTS? NÅGRA TANKAR KRING FOTO OCH BILDBEHANDLING

***

Ända sen jag skaffade insticksprogrammen från Efex har jag ofta lekt med dom olika bilduttryck jag kan få genom att testa några av alla dom olika färdiga profiler som finns. Oftast är det svv-profilerna i Silver jag provar. Jag kan tänka mig att många förståsigpåare ruskar på huvudet åt att leka med färdiginställda profiler - jag tycker det är en tillgång. Det ger mig chansen att leka med olika uttryck, och uttryck jag kanske inte ens tänkt på när bilden togs. Det passar mig av många olika skäl men främst därför att jag tar nästan alla mina bilder på känn, eller bättre uttryckt, på känsla. Jag varken planerar eller komponerar de flesta av mina bilder. Däremot finns det något i varje motiv jag fotar som är i samklang med det jag känner eller anar inombords. Eftersom detta något inte är så konkret eller identifierat kan jag heller inte på förhand säga hur bilden ska utföras för att bäst vara i samklang med det jag känner. Alltså är det perfekt att få prova runt lite.

*

Trots allt provande stannar jag för det mesta vid färg, och oftast utan att förändra särskilt mycket. Men den här gången blev det svartvitt, med lätta, ljusa gråtoner som får mig att tänka på blyertsteckningar. Observera skillnaden - jag har inte gjort bilderna för att dom ska likna blyerts så mycket som möjligt - jag har gjort dom för att försöka understryka det rörliga, flyktiga och obestående som finns i dom flygande tranorna. Här är det inte detaljerna utan helheten  som är det viktiga. Dessutom finns ett inslag av att göra en dygd av nödvändigheten, mina bilder på flygande fågel är inte knivskarpa ändå. Den "färdiga" profilen jag fastnar för går jag oftast vidare med. Utan färdiga profiler tror jag inte jag kommit hit. Förståsigpåaren frågar säkert om det är bra bilder det här då? Och då frågar jag tillbaks - bra bilder för vem? För mig är det bra bilder - dom stämmer med min känsla just nu. Eller ännu mer korrekt - dom stämmer med en av alla dom känslor som flyger som lätta vindar genom sinne och själ där uppe vid Kvismaren. 

*

*

*

*

*

*

***Postat 2017-09-18 22:49 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

KVISMAREN I FREDAGS

***

Här ett gäng bilder från i fredags uppe vid Kvismaren, min riktigt njutningsfulla dag däruppe. Det är mer landskap och känslobilder än fågelbilder även om det är gott om fåglar på bilderna. Fåglarna på mark och vatten är på för stora avstånd för mig och min utrustning och jag är inte så bra på att få skärpa på dom i luften heller så inga close-ups. Men jag är helnöjd precis som det blev, håll till godo!

*

Fälten på väg ut mot våtmarkerna, dikeskanterna verkar bäst

*

Gott om änder och annat på dom öppna vattenytorna

*

Och väldigt gott om gäss på de våta ängarna, korna uppträngda i ett hörn

*

Närkontakt fåglar och betande kor

*

 

Hela eftermiddagen avlöste den ena molformationen vackrare än den andra varandra

*

Och visst fanns det tranor

*

Tranmanövrar

*

Mera himmelsljus och moln

*

Liksom blänk över vattenytor

*

Jag blir alldeles varm när jag ser himlarna

*

Och allt fler tranor i luften

*

Stora plogar på väg att formeras

*

Ibland lite färre på håll

*

Men vackrast av allt är ljuset

*

Två tranor avtecknar sig mot molnkanten

*

Och ljuset finns ju här också.....

*

....liksom här

*

.... och här

*

Gäss i mer neutralt ljus

*

Mera gäss

*

Och ännu fler

*

Mot ljuset och friheten

*

Himmel och landskap

*

Himmel och landskap

*

***Postat 2017-09-18 00:41 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

MINST LIKA VIKTIGT.....

***

.....som fåglarna är landskapet däruppe vid Kvismaren. Rymden och ljuset ger min själ lugn och skapar i frihet i mitt hjärta. Bilden är sammanlagd av två bilder i LR, tagna från ett av fågeltornen. Känslan och detaljerna går bara fram vid förstoring.

*

*

***Postat 2017-09-17 00:53 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

KVISMAREN IDAG

***

Sällan har jag njutit så intensivt som idag uppe vid Kvismaren. Ett helt fantastiskt landskap knappt en timme från Finspång och just nu mängder av tranor och gäss, en och annan havsörn och änder förstås. Och under två timmar från Söderbärke och Ludvika. Rekommenderas! Underbart, växlande väder med sol, moln, regn och regnbåge. Jag åkte före ett och var inte hemma förrän efter nio, helt suverän dag.

*

*

*

*

Det kommer mer från dagen men jag behöver mer tid att sortera och bildbehandla. Jag höll emot så mycket som jag orkade så det slutade straxt under 1000 bilder. Hade jag inte hållt emot vet man aldrig hur det slutat......:-) Natti!

***Postat 2017-09-15 23:41 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 416 Nästa 

Tidigare blogginlägg